Oldalak

2010. április 26., hétfő

Spróroljunk az energiával - 1. rész A hűtő

Mit figyelünk, mikor hűtőt vásárolunk? Az árát, a márkáját... ÉS a fogyasztását vajon megnézzük-e?
Jó lenne, mert a villanyszámlánk 20-30 %-a is lehet akár a hűtő és fagyasztó. Egy későbbi bejegyzésemben forintra is kiszámolom, hogy mennyibe kerül havonta a hűtő (a cikk folyamatban van), és abból majd ez összegszerűen is látszani fog, egyelőre elég ennyi információ, hogy a hűtő az nagy energiazabáló :)

Mit tehetünk ellene? Jöjjön néhány tipp, hogy kevesebbet fizessünk a hűtőnk után!

1. Vásárláskor figyeljünk a fogyasztási adatokra is, amit a boltban fel kell tüntetniük a gép mellett lévő energiacimkén. Legyen "A" energiaosztályú a gép, de ez már kevés, mert szinte az összes hűtő már ebbe a kategóriába esik, hasonlítsuk össze a többivel is, mielőtt választunk.

2. Figyeljünk arra, hogy hova tesszük a hűtőnket. Ha még szabadon rendezgethetjük a konyhát, akkor ne kerüljön fűtőtest vagy a tűzhely közelébe, lehetőleg egy hűvös helyre tegyük. Ha a helyén már nem változtathatunk, mert kicsi a konyhánk vagy a berendezés meghatározza a helyét és meleget leadó eszköz mellé kerül, akkor legalább tegyünk közéjük valami szigetelő anyagot, vagy hőtükröt (ezt a barkácsáruházakban lehet kapni, vagy készíthetünk mi is úgy, hogy bevonunk egy fa vagy fém lapot alufóliával).
A faltól legalább 10 cm távolságra legyen a hűtőrács és ha bútor van felette, ott is legyen legalább egy 10 cm-s rés.

3. Amikor ki- és bepakolunk a hűtőbe, akkor ne szellőztessük sokáig. Rakjuk össze egy helyre, amit be akarunk tenni és gyorsan pakoljunk. Lehetőleg úgy, hogy a reggelire, vacsorára valók egy helyen legyenek, így rögtön tudjuk, mit honnan kell kivenni, nem a nyitott ajtó mellett kell gondolkodnunk, hogy hol is a sajt.
A meleg ételt ne rakjuk még be, hagyjuk kihűlni teljesen, annyi idő alatt nem romlik meg. A fagyasztóból pedig ne a konyhába rakjuk olvadni az ételt, hanem a hűtőbe (hacsak nem sürgős az olvasztás). Egy éjjel alatt a hűtőben is kiolvad az étel.
A fagyasztóba szánt ételt úgy csomagoljuk be, hogy ha kinyitjuk, akkor gyorsan megtaláljuk amit keresünk. Vezethetünk listát arról, hogy mi van még a fagyasztóban, illetve megjelölhetjük a csomagoláson, hogy mi van benne, én például különböző színű gumikat használok a jelölésre.

4. Nem kell a leghidegebb fokozaton tartani a hűtőt, amit nem kell fagyasztanunk, annak a +3-5 fok a tökéletes, egyébként ennél hidegebben megfagy benne a víz és enni sem jó.

5. Időnként olvasszuk le a hűtőt, ha pedig önleolvasztósunk van, amit elvileg nem kell nekünk olvasztgatni, akkor is figyeljünk arra, hogy nehogy lejegesedjen, mert jegesen is sokkal több energiát használ. Időnként a hátsó hűtőrácsot is törölgessük le, a por is rontja a hőleadó képességet.

3 megjegyzés:

  1. Április 23-án 14.00 órakor lezárult a Háztartási Gépcsere Alprogram! Figyelemmel a Zöld Beruházási Rendszer Energiatakarékos Háztartási Gépcsere Alprogramra beérkező pályázatok támogatási igényére, a pályázati felhívással összhangban, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium a pályázatok befogadását 2010. április 23-án 14.00 órától felfüggeszti. Elbírálásra az időpecséttel a fenti időpontig igazoltan beküldött pályázatok kerülnek.

    Forrás: KVVM

    http://palyazatok.org/lezarult-a-haztartasi-gepcsere-alprogram/

    VálaszTörlés
  2. Köszönjük, a megfelelő bejegyzésnél jeleztem ezt!

    VálaszTörlés
  3. H.NÉ Annamária. Négy gyermekünk van .Szociális alapon nekünk is járna ilyen segitség.Ezek szerint hiába tartozunk a gyermekvédelmi szolgálathoz egy szót sem szóltak ,hogy vannak ilyenféle segitségek is pedig nekik tudniuk kell rólla.

    VálaszTörlés