Oldalak

2010. április 29., csütörtök

Spróroljunk az energiával - 2. rész Főzés

A főzés is egy olyan terület, ahol sok energiát, gázt elpazarolhatunk, ha nem figyelünk eléggé. A következő tippekkel nem csak energiát spórolhatunk, hanem akár egészségesebb ételeket is készíthetünk:

1. Akkora edényt válasszunk a főzéshez, amekkora a főzőlapunk vagy a gázlángunk. Emiatt van több méretű láng vagy lap a tűzhelyünkön, hogy a megfelelőre helyezhessük az edényt. Ha a láng vagy a főzőlap túlér az edényünkön, akkor az az energia a levegőt fűti. Tehát a lángot sem éri meg a legnagyobbra tekerni, ha ezzel túlér az edényen, csak akkorára tekerjük, amekkora az edény.

2. Használjunk fedőt, ezzel sok energiát spórolhatunk meg, hisz nem gőzölög ki rögtön a meleg, hanem a fedő nagyrészt benntartja. Másrészt nem párolog el annyi víz sem, így nem kell pótolni és a konyha sem párásodik annyira.
Ha felforrt a víz, akkor onnantól  nyugodtan főzhetjük takaréklángon, mert az forráspont közelben tartja a vizet, ehhez pedig csak annyi energiát használ, amennyit feltétlen szükséges. Nem fő meg gyorsabban az étel akkor sem, ha nagyon lobog a víz.
A fűtést is lentebb tekerhetjük főzéskor a konyhában, így nem melegszik túl a konyha.

3. Csak annyi vizet használjunk a főzésre, amennyi feltétlen szükséges, épp ellepi az ételt (persze a levesek kivételével), hisz a túl sok víz felforralása sokkal több energiát igényel. Emellett a párolás egészségesebb is mint a főzés, mert több tápanyag marad az ételben.
Gyorsabban fő akkor is, ha kisebbekre daraboljuk, például a pürébe szánt krumplit.
A hüvelyeseket, babot, sárgaborsót érdemes beáztatni főzés előtt, így sokkal rövidebb a főzésidő.

4. Kevesebb energiát igényel, de elsősorban egészségesebb, ha baromfit vagy halakat sütünk-főzünk.

5. Sütéskor csak akkor melegítsük elő a sütőt, ha a recept is írja, mert melegedés közben is elkezd már sülni az étel. Mielőtt kész lesz, akkor pedig hamarabb elzárhatjuk és így már további energiafelhasználás nélkül süthetjük tovább az ebédet. Figyeljünk arra is, hogy a sütő ajtaja jól záródjon, ez régebbi sütőknél sokszor gond, ekkor jön a klasszikus fakanalas kitámasztás :)
Ha pedig már felmelegítettük a sütőt, akkor gyorsan rakjuk is be a következő fogást vagy süteményt, használjuk ki a meleget és folytassuk a sütést anélkül, hogy közben kihűlne a sütő.

6. Amikor vásárolunk, jó ha tudjuk, hogy
   - a vízforraló jobb, mint a gázon forralás, mert az edény hőszigetelt, kevesebb energiával melegíti fel a vizet.
   - a mikrohullámú sütő közvetlenül az ételt melegíti, az edényt nem, így kevesebb energia elég a melegítéshez.
   - a légkeveréses sütő sokkal kevesebb energiát használ, mint a hagyományos, mert egyenletesebben melegíti a teret.
   - hasznos edény a kukta, mert harmadannyi energiával háromszor gyorsabban fő meg benne az étel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése