Oldalak

2010. március 31., szerda

Nagycsaládos támogatások, kedvezmények összefoglalója

Mikor rákerestem, úgy láttam, hogy hiányzik egy olyan összefoglaló, ahol a nagycsaládosok vagy a leendő nagycsaládosok megtalálhatják a rájuk vonatkozó támogatásokat és kedvezményeket. Igyekszem az alábbiakban összefoglalni. Ha TE kedves Olvasó még tudsz valamilyen kedvezményről vagy támogatásról, akkor kérlek a megjegyzésekben tedd közzé és bővítem vele ezt az írást!

Arról, hogy ki számít nagycsaládosnak, itt írok.

Állami támogatások (forrás: Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapja)


 - GYET, vagyis gyermeknevelési támogatás, ami a 3 vagy több gyermeket nevelő családok ellátása a legkisebb gyerek 8 éves koráig, tulajdonképpen a gyes meghosszabbításának tekinthető, hiszem összege is megegyezik a gyessel, 28.500 Ft 2010-ben. Erről részletesen itt olvashatsz!

- Családi pótlék esetében emelt összegre jogosultak a nagycsaládosok, ami 16.000 Ft-ot jelent gyermekenként havonta. A családi pótlék összege más esetben itt található.

- Családi adókedvezményt vehet igénybe az egyik szülő 3 vagy több gyermek esetén havi 4000 Ft összegben gyermekenként, ez évente 48.000 Ft gyermekenként. Ennek a kedvezménynek azonban van egy jövedelemhatára, azon felül már nem teljes összegben vehető igénybe. Ez a jövedelemhatár gyermekenként változik, tehát minél több a gyerek, annál magasabb jövedelemnél is igénybe lehet venni az adókedvezmény teljes összegét. Ez 3 gyermeknél havi bruttó 635.000 Ft.
Fontos eleme az adókedvezménynek, hogy magzat után is jár, a 91. magzati életnap után.

- Étkezési támogatás, amit hivatalosan Étkezési Térítési Díjkedvezménynek hívnak. Gyermekétkeztetés esetén, vagyis bölcsődében, óvodában és iskolában a három- vagy többgyermekes családok gyermekenként az intézményi térítési díj 50%-ra jogosultak. Ez a kedvezmény  a tanuló után a nappali rendszerű oktatásban való részvétele befejezéséig kell biztosítani.Viszont a gyermek lakóhelye szerint illetékes önkormányzat, illetve - ha a gyermek közoktatási intézményben részesül étkezésben - a nevelési-oktatási intézmény vezetője - a fenntartó által megállapított szabályok keretei között - a gyermek egyéni rászorultsága alapján további gyermekenkénti kedvezményt állapíthat meg.

- Ingyenes tankönyvellátásra jogosult a 3 vagy több gyermeket nevelő család gyermeke.  Az igényjogosultságot az iskolai tankönyvrendelés elkészítése előtt, az iskola által meghatározott időben kell bejelenteni. Ha a bejelentés későbbi időpontban történik – beleértve az iskolaváltást is – az iskola a tankönyvek
kölcsönzésével, a napköziben, tanulószobán elhelyezett tankönyvek rendelkezésre
bocsátásával köteles az igényt teljesíteni.


Utazási kedvezmények
- Vonat:
A MÁV 90%-os utazási kedvezményt ad a legalább 3 saját gyermekkel utazóknak. Ez azt jelenti, hogy a 3 gyermek és a vele utazó egy vagy két szülő is 90%-os kedvezményben részesül. Természetesen ha valamelyik gyermek nem érte még el a 6 éves kort, akkor neki díjtalan az utazás, de a gyermekek számába beleszámít.
Egyéb tippek a vonatos utazáshoz!

- Busz
90%-os kedvezményre jogosult a szülő(k) és a vele (velük) együtt utazó legalább 3 gyermeke(ük), ha a gyermek 18 éven aluli, vagy 26 éven aluli és érvényes nappali tagozatos diákigazolvánnyal rendelkezik, vagy életkorától függetlenül akire munkaképtelenség folytán magasabb összegű családi pótlék jár és ezt a kifizetőhely igazolja,

Tagsággal összefüggő kedvezmények
A Nagycsaládosok Országos Egyesülete a tagjainak számos kedvezményt tud nyújtani a partnerhálózatán keresztül. Ezek a kedvezmények az élet minden területére vonatkoznak, vásárláshoz, szórakozáshoz, egyéb szolgáltatásokhoz nyújtanak kedvezményeket. Részletesen a noe.hu oldalon olvashatunk a kedvezményekről.

KÉREK MINDENKIT, HOGY A TOVÁBBI KÉRDÉSEK ELŐTT OLVASSA EL A 
Ki számít 3 vagy több gyermeket nevelőnek című cikket itt.

Illetve további támogatásokkal kapcsolatos kérdéseiteket a kommentekben ITT várom.
Ezen a honlapon több kérdésre nem válaszolok.

Családi támogatások 2010-ben

Terhességi gyermekágyi segély
            A naptári napi átlagkereset 70 %-a

 Gyermekgondozási díj (GYED)
A naptári napi átlagkereset 70 %-a, de legfeljebb havonta a mindenkori  minimális bér kétszeresének 70 %-a: 102.900,-Ft
Ebből viszont még járulékokat vonnak és adójóváírást kell kérni, hogy megkapd a nettó kb 86 ezer Ft-os összeget.
Táppénz:
A napi átlagkereset 60 %-a (folyamatos, legalább 2 év biztosítási idő esetében).
A napi átlagkereset 50 %-a (2 évnél rövidebb biztosítási idı esetében vagy a          fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás esetén)
Egy napra járó összege nem haladhatja meg a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér 400 százalékának, a biztosítási jogviszony megszűnését követően (passzív jogon 30 napig) a minimálbér 150 százalékának harmincad részét.
Családi pótlék


Egy gyermekes család esetén    12.200,-Ft/hó
Egy gyermeket nevelő egyedülálló esetén  13.700,-Ft/hó
Kétgyermekes család esetén gyermekenként    13.300,-Ft/hó
Két gyermeket nevelő egyedülálló esetén gyermekenként  14.800,-Ft/hó
Három, vagy több gyermeket nevelő család esetén gyermekenként   16.000,-Ft/hó
Három vagy több gyermeket nevelő egyedülálló, gyermekenként       17.000,-Ft/hó
Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő család esetén gyermekenként                                                                                      23.300,-Ft/hó
Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő
egyedülálló esetén gyermekenként                                                  25.900,-Ft/hó
Anyasági támogatás
Az öregségi nyugdíjminimum 225 %:   64.125,-Ft
Ikergyermek esetén 300%-a:      85.500,-Ft
A támogatás a szülést követő 180 napon belül igényelhető, ha az anya legalább négyszer – koraszülés esetén egyszer – részt vett terhes-gondozáson
Gyermekgondozási segély (GYES)
Az öregségi nyugdíjminimum 100 %-a:     28.500,-Ft/hó
Ikergyermek esetén 200%-a:   57.000,-Ft/hó
A gyermek 2 (2010. május 1. után születettek esetén ) vagy 3 éves koráig
(2010. május 1. előtt születettek esetén ), ikergyermekek esetén a tankötelessé válás évének  végéig, tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek után a gyermek 10 éves koráig vehető igénybe
Gyermeknevelési támogatás (GYET)
Az öregségi nyugdíjminimum 100 %-a:  28.500,-Ft/hó
A támogatásban az a szülő részesülhet, aki 3 vagy több gyermeket nevel, és a  legkisebb 3  és 8 év közötti 
        A GYETről részletesebben itt olvashatsz!

További támogatások és kedvezmények nagycsaládosoknak, itt!

2010. március 27., szombat

Anyajegy önvizsgálat

A héten megejtettem a szokásos éves bőrgyógyászati látogatásomat, ahol ellenőrizték az anyajegyeimet. Ezt a vizsgálatot érdemes legalább évente egyszer elvégeztetni, mert a bőrrák egy nagyon agresszív betegség, de így esetleg megelőzhető. Sőt ha a családban volt ilyen probléma, akkor félévente javasolják.
Azonban ha évente egyszer elmegyek és megmutatom magam, az még nem elég, itt is nagyon komoly szerepe van az önvizsgálatnak, hisz egy ilyen problémát minél korábban jó észrevenni.
A doktornő nagyon alaposan elmagyarázta az önvizsgálat lépéseit, gondoltam megosztom Veletek.

Az első lépés, hogy a testünket feltérképezzünk, hol és mennyi anyajegyünk van. A probléma főleg azokkal van, amelyek erős napfénynek vannak kitéve (pl arcon, nyakon, dekoltázsban) vagy irritáció éri gyakran, ami általában valami ruhadarab, pánt, öv. Ezekre még sűrűbben érdemes rápillantani, hátha sérülnek.
Érdemes vagy leírni, hogy hol vannak nagyobb, kiemelkedőbb anyajegyek vagy amit én fogok tenni :) lefényképezni magunkat digitális géppel, amit a számítógép utána megfelelően fel tud nagyítani és látszanak rajta az anyajegyek.

Második lépésként nézzük meg egyenként az anyajegyeket, vagy nézessük meg valakivel a családból, amit mi nem látunk. 3 fő jellemzőt tudunk figyelni, amit a szakma ABC jegyeknek hív, ezek a következők:

- A, mint alak. A jóindulatú anyajegyeknek szimmetrikusnak kell lenni, legalább egy tengelyre, de ha kettőre, akkor még jobb.

- B, mint border vagyis határvonal. A jóindulatú anyajegy élesen elválik a környezetétől, széle nem mosódik el, nem nyúlik bele halvány ki foltokkal.

- C, mint color, vagyis szín. A jóindulatú anyajegy a barna valamely árnyalata, nem szürke, nem piros. Bár a pirosoktól sem kell megijedni, mert általában ezek nem anyajegyek, hanem erek, melyek elöregszenek és szétpattannak.

Ha ezek a jellemzők érvényesek az anyajegyeinkre, akkor megnyugodhatunk és a következő esedékes éves vizsgálatig elég csak magunkat ellenőrizni, nem történt-e változás. HA valamely anyajegyünkre nem jellemzők ezek a szabályok vagy egyik vagy több se, akkor érdemes lehet az éves felülvizsgálatot előbbre hozni és megmutatni bőrgyógyászunknak.
A bőrgyógyászok egyébként ezen kívül más jellemzőket is figyelnek, azonban ahhoz szakmai ismeretekre és egy jó nagyítóra is szükség van, ez bízzuk inkább rájuk.

A rossz helyen lévő anyajegyeket szokták javasolni levételre megelőzésképpen, erre a nyár kivételével az összes évszak megfelelő. Kisebb műtét szikével vagy lézerrel és általában lidokainos érzéstelenítéssel. Utána pedig pár hétig ragasztgatni kell és kerülni a vizesedését.

2010. március 23., kedd

Kenyérsütés házilag - 2. rész Hogyan vásároljunk kenyérsütő gépet

hHa már megvan az elhatározás, akkor érdemes végiggondolni, hogy mire van szükségünk. Mekkora kenyeret eszik meg a család 2-3 nap alatt, szeretnénk-e, hogy este beprogramozzuk és reggelre sül meg, akarunk-e vele kalácsot, vagy kelt tésztát gyúratni, esetleg dzsemet készíttetni?

Áttekintettem a jelenlegi kínálatot és azt figyeltem meg, hogy nincsenek már óriási különbségek a gépek között, már a legolcsóbb is elég sokat tud.
Az árban lehet azonban különbség, már 6400 Ft-os gépet is találtam és persze 50.000 Ft-osat is

Mit is tudjon a gép?

Legyen legalább kétféle méretű kenyérprogram, a család méretétől függően.

Legyen benne programozható sütésbeállítás, ez azt jelenti, hogy bepakolod az alapanyagokat és beállíthatod, hogy mikorra legyen kész a kenyér. Ez nagyon praktikus lehetőség, mert este bepakolsz és beállítod, hogy reggel 7-re süljön meg, mikor felkeltek, már ott illatozik a friss kenyér és jöhet a reggeli.

Legyen többféle kenyérhez program, fehérhez, teljes kiőrlésűhöz legalább, de ezen kívül is többfajta van még. Ez azért fontos, mert a különböző lisztekhez különböző idejű sütés, dagasztás, kelés kell.

Lehetőleg két lapátja legyen, így jobban meg tudja dagasztani a hozzávalókat.

Legyen rajta előmelegítő funkció is, beépítve a programokba, jobban megkel a kenyér, ha előmelegített hozzávalói vannak. De ez a funkció nem létszükséglet.

Legyenek rajta külön programban is a dagasztás, sütés funkciók, mert ha csak tészát akarsz gyúratni, akkor elég a dagasztás (ebben benne van a kelesztés is), néha pedig extra sütésre van szükség bizonyos kenyérfajták esetén.

Remélem így már könnyebb lesz a választás :)

Ha arra vagy kíváncsi, hogy miért is jó saját kenyeret sütni, akkor itt a válasz!

Ha pedig már el is kezdenél sütni, akkor itt egy alap kenyérrecept és a tudnivalók a hozzávalókról!

2010. március 20., szombat

Házi kenyér saját kenyérsütő géppel - 1. rész Miért jó?

Egyre nagyobb a választék a kenyérsütő gépekből a boltok polcain és egyre olcsóbban lehet már hozzájutni, már 10.000 Ft-ért is láttam gépet.
Milyen érdekes, hogy nagymamáink még kemencében sütötték a kenyeret, majd jött a modern kor, mindenki a péktől veszi a friss vagy már kevésbé friss pékárut, s most az ezredforduló után újra divatba jön az otthon sütött kenyér. Vajon miért?

A válasz egyszerű,
- Egyre több ember szeretné tudni, mi van a kenyerében, amit nap, mint nap eszik.
- Nincs ahhoz fogható reggeli ébredés, mint mikor a friss kenyér illata fogad a konyhában és már vághatod is az éppen megsült kenyérből a vajaskenyérnek valót. (hála az időzíthető sütésnek)
- Lassan már olcsóbb lesz saját kenyeret sütni, mint venni (ezt ki fogom pontosan számolni és tájékozódom a bolti árakról is)
- Sok ember, mint én is a kislányunk születése előtt, sokáig dolgozik hétköznap és már semmi kedve munka után boltba szaladgálni. Hétvégén elintézzük a bevásárlást, így hétköznap nem kell. Igen ám, de a bolti kenyér nem bírja ki egy hétig, mert morzsálódik pár nap után, majd penészedik, vagy esetleg elfogy :) De a saját kenyérsütőnk mindig készen áll.
- Nem csak kenyeret lehet sütni vele, hanem kalácsot is, sőt meg lehet vele dagasztatni és kelesztetni a kelt tésztát.

Elég sok indok ez már magában is. Mi vettünk is 3 éve egy kis gépet, nem túl drágát, de nem is a legolcsóbbat. Azóta nem vettünk boltban kenyeret és én egész kenyér-guru lettem :)


Ha még nincs kenyérsütőd, akkor itt olvasd el, hogy mire figyelj a vásárláskor!


Ha pedig már el is kezdenél sütni, akkor itt egy alap kenyérrecept és a tudnivalók a hozzávalókról!

2010. március 16., kedd

Természetes és olcsó tisztítószerek

Egy új sorozatot indítunk útjára, mivel sajnos nagyon is aktuális a téma, egyre több család szorul rá, hogy napról-napra éljen és az addig megszokott dolgokról is esetleg lemondjon. Először a tisztítószereket tekintjük át, mert ezeken nagyon sokat spórolhat a háziasszony és nem úgy, hogy többé nem takarít :) 
Nem is hinnénk milyen egyszerű szerekkel ki lehet váltani a több ezer forintos takarítószereket, amikkel ugyanolyan tisztára takaríthatjuk a lakást és ráadásul még a környezetet is védjük vele.
Vegyük hát sorra, hogy mit mivel lehet szépen és takarékosan tisztítani.

Vízkő
Ezt valószínűleg mindenki ismeri, azért is erről beszélünk először. A 20%-os ecet (és az ecettel itt még rengetegszer találkozunk majd) tökéletes vízkőoldó. Én a kiürült spriccelősbe szoktam tenni és azzal fújom be a fürdőszoba csempéjét, zuhanytálcáját, a kádat. Várok 20 percet átsúrolom és alaposan lemosom. A 20 percet viszont nem a fürdőben töltöm, mert az ecetszag viszont elég erős (mint a klór is az, ha a bolti vízkőoldót veszem meg).
Szintén ecetbe áztatom a vízköves edényeket és akármit, amit ez sújt és egy napig hagyom állni, utána gyönyörű az eredmény.
Mennyibe is kerül 1 l 20%-os ecet? Nagyjából 150 Ft. A vízkőoldók literje 800 Ft-tól indul, átlagosan 1200 Ft.

Mosás
Kevesen tudják, hogy az ország nagyrészén kemény a csapból folyó víz. A kemény víz tulajdonképpen azt jelenti, hogy a kalcium és a magnézium sói nagyobb mennyiségben vannak jelen a vízben, ez pedig a mosógépben lerakódásokat okozhat, a ruhákból a foltot csak több mosószer használatával lehet kimosni, mert a ruhán is bevonatot képez.  Erre a kereskedelem árul vízlágyítót, kb 1000 Ft/kg-tól, a nevesebbek már 2000 Ft/kg-ba kerülnek. Pedig létezik a régen használt és elfeledett vízlágyító, a mosószóda, ami kistételben 300 Ft/kg, nagytételben (kb 20 kg) már csak 200 Ft kilónként.
És ha használjuk a mosószódát, akkor a mosószerből is elegendő a fele mennyiséget használni, mint amit megszoktunk, tehát ezzel mosószert is spórolunk.
A mosást teszi olcsóbbá, ha mosószer helyett mosódiót használunk. Erről nem szeretnék hosszabban írni, mert nincs saját tapasztalatom, de ismerőseim dicsérik. Abban viszont nem vagyok biztos, hogy ezzel olcsóbban is tudunk mosni.

Öblítő helyett sokan szintén ecetet használnak és érdekes módon nem lesz ecetszagú a ruha. Sőt fertőtleníti is a ruhákat közben. Ha azonban mégis illatosan szeretjük a ruhákat, márpedig miért ne szeretnénk :), akkor illóolajat is csepegtethetünk az öblítőtárolóba.

Ha a mosógépünket is óvni akarjuk, akkor pedig évente 2-szer érdemes elindítani egy üres mosást a legmagasabb hőfokon és beleönteni 2 l 20%-os ecetet. Ez a vízkövet is feloldja, fertőtleníti is a gépet és eltávolítja a penészt is, ha megtelepedett, ami sokszor megesik, ha a fürdőszoba párásabb.

Eldugult lefolyó
Sokszor megesik, hogy kicsit kezd eldugulni a lefolyó, a mosogatóban a zsír és ételdarabkák miatt, a zuhanyzóban a hajszálak miatt vagy ha a mosógép is ide ereszti a vizet, akkor a szöszök miatt. A lefolyótisztítók ára 500 - 1500 Ft körül mozog márkától függően, pedig ha a dugulás komolyabb, akkor egy fél flakont is bele kell önteni. Másik megoldás a szódabikarbóna és az ecet elegye, amit beleöntünk, pár órára benne hagyjuk, addig bugyog, mivel oldja felfelé a lerakódást, majd forró vizet öntünk rá és ezzel megoldottuk ezt a problémát is. A szódabikarbóna kg-ja 300 Ft-tól indul. Lehet kapni gyógyszertárban és háztartási boltokban is például, de még a bioboltokban sem kerül sokba.

Mindenféle súrolás, lemosás
Szintén használhatjuk a szódabikarbónát, összekeverve konyhasóval, ebből pedig a durva szemcséjűvel. Remek súrolószer lesz belőle akár a konyhába, akár a fürdőszobába. 
Ha a konyhában olyan helyet tisztítunk, amit szeretnénk fertőtleníteni, de a súrolást nem bírja vagy nincs is szükség rá, akkor az ecet kerül elő ismét, fertőtlenít és tisztít. Jól használható például a vágódeszka időnkénti fertőtlenítéséhez vagy a hűtő takarításához.

Új törölköző és konyharuha
Ha ezekből újat veszünk, akkor eleinte durvák és a nedvszívó képességük sem az igazi. Ezt úgy lehet megoldani, hogy ecetes vízbe áztatjuk és benne hagyjuk egy napig, majd kimossuk. Fertőtlenítjük is ezzel és a nedvszívó képessége is jelentősen javul.
Ablakmosás
Kitaláljátok? Ecet :) 20%-os ecetből kb 6 evőkanálnyi kell egy liter vízhez. A szennyeződéseket is eltávolítja és csillogóvá is teszi az ablakot. Sokan újságpapírt használnak az ablaktisztításhoz, én wc papírt szoktam.

Bútortisztítás
A bútoroknak a citrom a fő tisztítószere. Egy citromnak kifacsarjuk a levét és adunk hozzá pár csepp olajat, ezzel töröljük át a bútort.

Fehérítés
Fehérítésre egyrészt a citrom kiváló, legyen ez ruha vagy konyhapult, illetve az edényeket is csillogóvá teszi. Másrészt a kimosott ruhákat kiteregetheted a napra, ha erre van lehetőséged, mert a nap kiszedi azokat a foltokat is, amiket esetleg más nem vagy legalább halványít rajtuk.

Utazik a család, de mivel és mennyiért? 2. rész, A vonat

A vonat
Aki régen vonatozott, az meglepődik a mai állapotokon. Egyrészt csalódik a gyorsvonatok és személyvonatok rossz állapota miatt, másrészt meglepődik az intercity-k kényelmén és tisztaságán.

Az előnyei
A vonatozásnak az egyik nagy előnye, hogy a kisgyerekek imádják. Csodálattal nézik ezeket a hatalmas szerkezeteket, amik ennyi kocsit elbírnak, különlegenes zakatolnak és hasonlítanak Thomasra :)
Nem elhanyagolható előny az sem, hogy a család minden tagja pihen, nem vezet senki sem, akár olvashat, játszhat, filmet nézhet laptopon vagy aludhat is az utazó. Illetve meg sem kell állni, ha mosdóba kell menni (a másik oldala ennek, hogy az ember azért a vonat mosdójába csak akkor megy, ha már nagyon muszáj).
Az összes vonaton lehet kerékpárt szállítani, legfeljebb nincs kocsi hozzá, csak az utolsó vagon peronján lehet, de lehet!

Hátrányai
Viszont a vonat nem visz el mindenhová, az állomástól az úticélunk igen messze lehet, ahová ráadásul a csomagjainkat is cipelni kell. Ha kisebb helyre megyünk, akkor vagy többször át kell szállni, vagy személyvonat visz, ami a sok megálló miatt lassú. Hát igen, hátrányokból is jut bőven.

De mennyibe is kerül ez most?
Kilométerenkénti teljesáru értéket nehéz mondani, mert 10 és 20 forint között mozog távolságtól függöen. Viszont számos kedvezmény létezik, különösen gyermekeknek. Most itt igyekszem az összeset felsorolni:
- Gyermek 6 éves korig ingyenes, de március 1-től akkor is kell valtani úgynevezett regisztrációs jegyet.
- Gyermekeknek 6-14 évig 50%-os kedvezmény bárhova is utazik.
- Óvodás csoportoknak 90% kedvezmény, de legalább 10 főnek kell lenni és előzetesen írásban kell kérni, illetve a csoport 3 kísérőjének is ekkora kedvezmény jár.
- Állami gondozott csoportoknak, szintén 10 fő felett és be kell jelenteni, mellettük 2 kísérő kaphat szintés 90%-os kedvezményt.
- Tanulók 50%-os kedvezméynt kapnak érvényes diákigazolvánnyal.
- 26 év alattiak péntek 10 órától vasárnap éjfélig 33%-os kedvezményt kapnak, ezt bármely útvonalra lehet váltani, nem függ a lakóhelytől.
- Nagycsaládos kedvezmény: legalább 3 saját gyermekkel történő utazásnál mindkét szülő és a gyerekek is 90%-os kedvezménnyel utazhatnak. Ebben az esetben szükséges a családi kötelék, amit persze nem tudom, hogy ellenőriznek a kalauzok :), mindenesetre megpróbálhatják.
- Családi kedvezmény: Már egy gyermekkel történő utazásnál is 1 vagy 2 kísérő 33%-os kedvezményt kaphat (a gyermek meg a saját kedvezményét.) A gyerekeknek 18 év alattianak kell lennie. Ez egy új kedvezmény, 2009 októberében vezették be ideiglenesen, de valószínűleg népszerű volt, mert most már korlátlan időre meghosszabbították.
Nyugdíjas ledvezmények: 50% vagy 90% nyugdíjasigazolványra, 20% 55 éves kor felett és 65 év felett pedig ingyen lehet utazni (de nekik is kell regisztrációs jegy!).

Hasznos címek:
- Az utazás előtt megtervezhetjük, hogy mikor megyünk, a menetrend az elvira.hu oldalon érhető el.
- Ha több járművel is utazunk és kell szállnunk, akkor az utvonalterv.hu segít, mivel abban a bkv és a máv járatai is benne vannak, így a budapesti átszállásokat is például segíti, de több nagyvárosunk tömegközelkedése is benne van.

Gyermekápolási táppénz

cA táppénz egyik alfaja a gyermekeink után járó táppénz. Ismerjük ezt eléggé, tisztában vagyunk a jogainkkal, lehetőségeinkkel? Ebben segít ez az áttekintés.

Kinek jár?
A gyermekeink után járó gyermekápolási táppénz igénybevételekor is megvizsgálják, hogy jogosultak vagyunk-e rá. A jogosultság megegyezik a táppénzre való jogosultsággal, tehát meg kell vizsgálnunk, hogy jogosultak vagyunk-e az alap táppénzre. Ennek három alapfeltétele van:
1. biztosítási jogviszony, ami jelenleg is fennáll, vagy a megbetegedést
közvetlenül (1-3 nap) megelõzõen fennállt,
2. jövedelem, amely után egészségbiztosítási járulék fizetésére vagy vagy voltál
kötelezett
3. keresõképtelenség, melyet orvos megállapított és igazolt.

Létezik még a passzív táppénz, ami azt jelenti, hogy ha a biztosítási jogviszonyod megszűnését követõ elsõ, második vagy harmadik napon válsz keresõképtelenné, akkor ún. „passzív jogon legfeljebb 30 napon át, részesülhetsz táppénzben. Természetesen ha valaki GYES vagy GYET mellett munkát végez, akkor táppénzre is jogosult lesz keresõképtelenség esetén.

Na ennyit a saját jogú táppénz jogosultságáról, ha tehát erre jogosult vagy, akkor a gyermekeid után járó táppénzre is.

Keresõképtelennek ebben az esettben az az anya számít, aki kórházi ápolás alatt álló, egy évesnél fiatalabb
gyermekét szoptatja, illetve az a szülõ, aki 12 évesnél fiatalabb beteg gyermekét ápolja. Tehát a gyermekápolási táppénzt bármelyik szülő igénybe veheti, aki 12 évesnél fiatalabb gyermekét ápolja és emellett jogosult is rá.
A keresõképtelenséget ebben az esetben a gyermeked házi gyermekorvosa igazolja.
Ha nam csak egy gyermeked beteg, akkor választhatsz, hogy melyik gyermek után veszed vagy veszi a párod igénybe.

Gyes vagy Gyet mellett csak akkor jár táppénz, ha dolgozik a szülő, ha nem, akkor nem jár, hisz a gyes és a gyet az ellátásnak számít.

Mennyi idõre jár ez a féle táppénz?
Bármelyik szülőnek jár
- egy évesnél fiatalabb gyermek szoptatása, ápolása címén korlátlan idõtartamban,
- 1-3 éves gyermek ápolása címén évenként és gyermekenként 84 naptári nap,
- 3-6 éves gyermek ápolása címén évenként és gyermekenként 42 naptári nap, ez egyedülállónak 84 nap,
- 6-12 éves gyermek ápolása címén évenként és gyermekenként 14 naptári nap, egyedülállónak pedig 28 nap.
Ebben az esetben az év a gyermek egyik születésnapjától a másikig tartó időszakot jelöli és nem a naptári évet.

Mértéke
Megegyezik a táppénz mértékével, ami általában 60%-a a jövedelmednek (alapesetben, ha volt megfelelő hoszúságú biztosítottsági jogviszonyod). A jövedelmednek pedig az az összeg számít, ami után egészségbiztosítási járulékot fizetnek, átlagos esetben a fizetésed. Az ennél komlexebb esetekre most nem térek ki, ha érdekel valakit, akkor jelezze a fórumon és leírom azt is.

Igénylése
Ez is megegyezik a táppénz igénylésével, tehát a megfelelő igazolást, ami ebben az esetben a keresőképtelenséget megállapító gyermekorvosi papír, a munkahelyednek kell benyújtani, amit a továbbiakban már ők küldenek az illetékeseknek a kapcsolódó nyomtatványokkal együtt és ők is fizetik ki neked utólag, bérfizetési nap vagy 10-éig. HA egyéni vállalkozó vagy, akkor neked kell ezt intézni az illetékes OEP-nél, a nyomtatványokat is az OEP honlapján lehet megtalálni.

Gyermekápolási táppénz meghosszabbítása méltányossági alapon lehetséges, ha a szülő erre a gyermeke betegsége miatt rászorul.

GYET, a Gyermeknevelési támogatás

A gyesről és gyedről számtalan szó esik, de ritkábban beszélünk arról a támogatásról, amit a nagycsaládosoknak hoztak létre.
Az anyuka, akinek már van 3 picije, gyakran nem tud visszamenni dolgozni, jobb esetben talál olyan munkát, ami otthonról végezhető, így ha a gyerekek jönnek az óviból vagy iskolából, akkor már otthon tud lenni. Persze sajnos gyakoribb az, hogy nem kap munkát, de erről majd egy másik alkalommal...
Nekik találták ki a GYET-et.
Az áttekintést a jelen állapot szerint teszem meg, a 2010.05.01-től életbe lépő változásokat frissíteni fogom akkor.

Ki kaphatja?
A három vagy több kiskorú gyereket nevelõ szülõk (vagy akár nevelõszülõk, gyámok)
jogosultak erre a támogatásra a legkisebb gyermek 3. életévének betöltésétõl a 8. életévének betöltéséig. Tehát ahogy lejár a gyes, onnantól kezdve igényelheti a szülő. Ez olyan típusú támogatás, mint a gyes, tehát nem függ az elõzetes biztosítási idõtõl, illetve a család jövedelmi, vagyoni helyzetétõl.

Munkavégzés GYET mellett
A GYET-et igénybe vevõ szülõ onnantól, hogy megkapja ezt a támogatást, tehát a gyermek három éves korától napi négy órában dolgozhat, vagy ha otthon végez munkát, akkor teljes munkaidõben.

Hogyan és kitől kell igényelni?
A GYET-et a „Gyermeknevelési támogatás igénybejelentés" című formanyomtatványon kell igényelni, amely a MÁK honlapjáról letölthető (http://www.allamkincstar.gov.hu/rovat/137).
A formanyomtatványon kitöltési útmutató is van, amely segít a kitöltésben és tartalmazza a benyújtandó iratok, mellékletek listáját.
Az ellátás az igény benyújtásának idõpontjától jár. Visszamenõleg legfeljebb két hónapra lehet megállapítani, tehát ha valaki tudja, hogy ezt fogja igényelni, akkor a gyes lejárta után 2 hónapig teheeti meg anélkül, hogy veszítene a pénzből. Igényelni persze később is lehet, de akkor is maximum 2 hónapra visszamenőleg fizetnek.

A GYET összege
A GYET havi összege azonos az öregségi nyugdíjminimummal, függetlenül attól,
hogy hány gyermeket nevel valaki. Ez 2009-ben bruttó 28.500 Ft, azonban ebből nyugdíjjárulékot, illetve magán-nyugdíjpénztári tagdíjat vonnak. Ez az ellátás is szolgálati idõnek számít majd a nyugdíj kezdetének megállapításához. A GYET emellett adóterhet nem viselõ járandóság, tehát beleszámít a teljes jövedelembe, de nem kell adót fizetni utána.

További családi ellátásokról is olvasnál? A családtámogatás 2010-es összegéről itt olvashatsz, a nagycsaládosoknak járó kedvezményekről sé támogatásról pedig itt!

Utazik a család, de mivel és mennyiért? 1. rész, Az autó

Elutazni a nagyihoz? Nyaralni egy hetet? Hétvégén megnézni egy várost a közelben vagy kirándulni egyet? De jó lenne :)

De mivel, mikor, mennyiért utazhatunk?

Úgy döntöttem áttekintem az utazási formákat, hogy láthassuk az előnyeiket és hátrányaikat, azokat a tudnivalókat, amit az út tervezésekor nem szabad elfelejteni és nem utolsósorban az egyes utazási formák költségeit. Az internet rengeteg segítséget ad ehhez, a hasznos linkeket is feltüntettem az írásaimban!

Az autó
Amelyik család olyan szerencsés, hogy van autója, ráadásul akkora, hogy befér mindenki, akkor általában ezt használják innentől kezdve utazáshoz.

Előnyei
Az autó mindenképp kényelmes az utazónak, háztól-házig visz, ott állsz meg, ahol tetszik, akkor pihensz és nyújtoztatod ki a lábaidat, amikor kedved van és ha a vezetőt rá tudod venni a megállásra. A csomagjaidat nem kell cipelned, csak a cél előtt kiveszed a csomagtartóból. Mindenképpen gyors, mert nem kell megállnod olyan helyeken, ahol más ki akar szállni, mert ő megérkezett, ezzel értékes negyedórákat vesztve. Mindig van helyed, amit nem kell átadnod a következő megállónál :). Nem vagy időhöz kötve, akkor indulsz és érkezel, amikor jólesik. De nem is sorolom tovább, ezeket mindennki ismeri.

Vannak egyáltalán hátrányai?
Persze, hogy vannak.
A vezetőnek egyáltalán nem pihentető a vezetés, egy hosszabb út egészen kifáraszhatja. Az utasok menetirány felé ülnek, nem néznek egymásra, így a gyerekekkel jobbára olyan játékokat lehet játszani, ami szóban folyik, de nehézkes rajzolni, társasozni. És ami ma már nem mellékes, hogy a benzin ára elég magas, így az autózás drága is.

Mennyibe is kerül nekünk ez az út?
Ehhez a következőket kell figyelembe venni:
- Mennyibe kerül egy kilométer? Ehhez tudnunk kell az autónk átlagfogyasztását, most egy 7 l / 100 km-es fogyasztású autót veszünk példának. A benzinár jelenleg (2010 február) 320 Ft/l körül mozog. Hogy 100 km fogyasztását megtudjuk, ahhoz össze kell szoroznunk a fogyasztást és a benzinárat, a példánkban 2240 Ft-ra jön ki 100 km, vagyis 22,4 Ft 1 km.

- MIlyen költségeink lehetnek még?Például az autópályamatrica. Sokan ezzel spórolni akarnak, de nem biztos, hogy megéri, mert gyorsabb és ami nagyon fontos, biztonságosabb az autópálya, sőt még a kocsi fogyasztása is kevesebb, ha egyenletesen haladsz, mintha előzgetsz, lassítasz, falvakon mész keresztül. Arról, hogy melyik autópálya vagy autóút fizetős és mennyibe kerül, az autopalya.hu oldalon olvashatsz. (interaktív térkép arról, hogy hol van torlódás és hol kell fizetni: ITT, az aktuális díjszabás: ITT)
Ha autópályát használunk, akkor indulás előtt érdemes megnézni, hogy nincs-e épp baleset vagy más miatt lezárva, esetleg számíthatsz-e torlódásra.

- Ha városnézésre megyünk, érdemes érdeklődni arról, hogy a belvárosba be lehet-e menni autóval és a parkolásért fizetnünk kell-e, ennek ára is magas lehet, ha egy napot töltünk el valahol.

Milyen hasznos információhoz juthatunk még?
Merre menjünk? Nem biztos,hogy az a legjobb útvonal, amit a térképre bökve kinéztünk magunknak, sok kilométert vagy időt lehet spórolnI,ha utánanézünk, hogy merre érdemes menni. Hazánkban már ismert és népszerű az utvonalterv.hu oldal, ami az országon belüli közlekedést segíti. Ennek nemzetközi változata a viamichelin.com, külföldi nyaraláskor rendkívül hasznos lehet.
- Azt tudtad, hogy van benzinkútkereső szolgáltatás is? Megnézheted a fotelból, hogy útközben hol lesz érdemes tankolnod és ott mennyibe keerül a benzin vagy a gázolaj. De vigyázz, mert nincs benne az összes kút, például a mi kedvenc kutunk sincs benne , de nagyyon sok igen. Ez a holtankoljak.hu.

Miről fog szólni?

Összeházasodtunk, megszületett a kislányunk, nevelgetjük és közben észrevétlenül megtanultunk számtalan dolgot a családról, az együttélésről, a gyermeknevelésről, rájöttünk ezer meg ezer olyan kis praktikára, ami megkönnyíti az életet. Úgy döntöttem megosztom a tapasztalataimat, amit az utóbbi években gyűjtöttem és fogok még sok éven át, hátha másnak is hasznos lesz :) !
Írni fogok mindenről, amivel találkozom és úgy érzem ez fontos és hasznos, számos dologról, amit átélek és átélünk.