Oldalak

2010. június 21., hétfő

Mit tehet az újdonsült Anyuka a "kismama-magány"-nyal szemben

Van egy gyönyörű babád, akit már nagyon régóta vártál, mégis néha unatkozol, ha vele vagy? Végre van sok időd, hisz itthon vagytok a babáddal és nincs kedved sehova se menni? Percenként nézed az órát, hogy még mennyi van addig, hogy hazajöjjön a párod?Alig várod, hogy elmenjetek a hétvégi nagybevásárlásra, mert legalább kimozdulhatsz?

Akkor úgy látom Téged is elért a legtöbb kismamát utolérő kismama-depresszió. Ez persze nem igazi depresszió (legalábbis jó esetben - de azért figyelni kell a jelekre), de tény, hogy sok kismama nem felhőtlenül boldog az első hónapokban. Miért is? Eddig azt csinált amit akart, oda ment, ahova tetszett. Eddig az volt a természetes, hogy naponta sok emberrel találkozott, jött-ment, intézte az ügyeit, dolgozott, felnőtt dolgokról beszélgetett.
Ebben a helyzetben egy kisbaba és az otthon töltött hónapok nagyon nagy változást hoznak és nem mindenkinek könnyű megbirkózni ezzel.

Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy mi mozdíthat ki, mit tehetsz, hogy ne légy tényleg depressziós, ne légy önmagát sajnáló anyuka, aki ezzel elpazarolja a legszebb hónapokat, amiket a gyermekével tölthetne felhőtlen boldogságban.

Tehát:
- Mozdulj ki! Akkor is ha rossz az idő, még ha csak az udvarra vagy az utcára mentek ki pár percre, az is változás. Ha nem szeretsz céltalanul sétálgatni (én sem), akkor ütemezz be minden napra valami elintéznivalót. Ez lehet posta, bolt, zöldséges, gyógyszertár, újságos, vagy csak menjetek ki Apa elé a buszhoz.

- Járj baba-mama klubba! A legtöbb városban van valamilyen ingyenes baba-mama klub, amit anyukák vagy a védőnő szervez. Ide mehetsz egész pici babával is, nem csak az a lényeg, hogy ő már tudjon játszani, hanem, hogy Te találkozz másokkal!

- Keress fórumot a neten, ahol hasonló anyukák beszélgetnek. Érdemes lakóhely szerinti fórumot keresni, akkor tudtok találkozni is, később játszótársak lehetnek a gyerekek.

- Menj el tornázni, esetleg baba-mama tornára, ha nem tudod kire hagyni a babád! Ez kikapcsol, feltölt és még a fölös kilóid miatt sem kell aggódnod!

- Utazz el a szüleidhez, férjed szüleihez! Ha közel laknak, akkor sétáljatok arra gyakran, hogy a babád megszokja őket, ha messze laknak, akkor ne félj, induljatok neki autóval vagy vonattal! Nem ördöngősség pici babával sem utazni.

- Kézműveskedj vagy kreatívkodj valamit otthon, amíg a pici alszik. Akár még a fürdőt vagy a konyhát is felújíthatod olcsón egy kis ügyességgel, sőt a gyerekszoba is nagyon szép tud lenni a saját készítésű alkotásokkal. Ha különösen ügyes vagy, akkor akár el is adhatod, ami kiegészíti az amúgy sem túl sok gyedet.

- Kezd el tanulni valamit, akár tanfolyamon, akár magánszorgalomból! Ez lehet nyelv vagy valami olyan, ami segít majd újra munkába állni az otthoni évek után.

A lista a teljesség igénye nélkül született, kérlek egészítsétek ki saját ötleteitekkel, tapasztalataitokkal!